logo
13. festival plesa i neverbalnog kazališta Svetvinčenat
Sponzori i medijski pokrovitelji
Newsletter
Prijavi se
Organizator:
Zagrebački plesni ansambl
Hebrangova 36
10000 Zagreb, Hrvatska
Facebook Vimeo YouTube
 
Još malo do 24. edicije - pogledajte što smo vam pripremili!
27.06.2023.

Još malo do 24. edicije - pogledajte što smo vam pripremili!

24. Festival plesa i neverbalnog kazališta Svetvinčenat održava se 21.-23. srpnja!

Savičenta još jednom otvara svoja vrata ljubiteljima suvremenog plesa!
Od 21. do 23. srpnja održat će se 24. izdanje Festivala plesa i neverbalnog kazališta Svetvinčenat. U Kaštelu Grimani, na savičentskoj placi te u Mediteranskom plesnom centru kroz tri dana festivala izvodit će se plesne predstave domaćih profesionalaca te uglednih koreografa iz Italije, Francuske, Španjolske, Austrije, Slovenije, Srbije i Cipra, te s takvim međunarodnim programom ponovno postati nezaobilazan dio istarske ljetne kulturne ponude.

U suradnji s regionalnom mrežom Pan-Adria predstavit će se talijanska Compagnia Bellanda, a u suradnji s međunarodnom plesnom platformom Aerowaves predstavit će se neki od najuzbudljivijih radova prema selekciji 44 partnera iz 33 zemlje Europe: „Sous-sol” Cie Allongé, „Leather Better“ Andrée Givanovitcha te „In memory of...” Milene Ugren Koulas.

Festival svih ovih godina njeguje široki spektar izvedbenih umjetnosti i to je njegovo najveće bogatstvo. Osim suvremenog plesa u svom klasičnom izdanju, on nudi i nova propitivanja te predstave koje su na granici performansa i na neki način postaje revija različitih umjetničkih ukusa. Suživot istarskog gradića i plesnih umjetnika izvlači iz svih ono najbolje – Savičenta daje prisnost i fini osjećaj dobrodošlice dok plesni umjetnici donose dašak svjetskih pozornica – i doista, ona je već postala sinonim za ples ne samo na hrvatskoj plesnoj sceni, već i puno šire. Tamo se svake godine krajem srpnja gradi kazalište na otvorenom, stoga izvedbe izvan okvira kazališta uvijek djeluju osobito i dobivaju neki poseban ton i atmosferu. Upravo će tako zaljubljenici u ples i plesna događanja kroz tri dana trajanja festivala moći uživati u vrhunskim plesnim izvedbama pod zvjezdanim nebom Savičente.

Izbor upečatljivih radova napravila je umjetnička selektorica festivala Snježane Abramović Milković, ujedno i njegova osnivačica. U organizaciji Zagrebačkog plesnog ansambla, Svetvinčenat festival postaje mjesto druženja i razmjena informacija raznih profesionalaca, ali i mjesto posebne razmjene energije s publikom jer plesne predstave približava novim generacijama, a dugogodišnje održavanje velik je uspjeh za lokalnu zajednicu čiji su stanovnici već profilirani pratitelji festivala.


U petak, 21. srpnja na savičentskoj placi festival otvara „Sous-sol”, prva kreacija francuske Cie Allongé, koju je zamislio i koreografirao Arnaud Deprez. Nakon nje, u Kaštelu Grimani bit će izvedena predstava „Gran Bolero” u izvedbi Zagrebačkog plesnog ansambla i slovenskog En-Knapa, te u koreografiji Jesúsa Rubija Game.

Otvorenje prvog dana bit će zaključeno druženjem publike i umjetnika uz glazbu na lokaciji Poli Ferlina, odnosno iza Oštarije Ferlin.


Drugi dan, u subotu 22. srpnja, održat će se radionica „Tijela u susretu” koju će u Mediteranskom plesnom centru voditi Jovana Zelenović, a večernji program na trgu započet će predstavom „Igralište 22“ Jovane Zelenović koju je kreirala u suradnji s Margaretom Firinger. U Kaštelu će potom nastupiti Lali Ayguade Company s predstavom „Runa”. Nakon njih, u loži nastupa umjetnik Andréa Givanovitch sa svojim radom „Leather Better”.


Treći dan festivala na trgu otvara predstava „In Memory of...” srpske umjetnica s ciparskom adresom Milene Ugren Koulas. U kaštelu će nastupiti talijanska Compagnia Bellanda, s predstavom „Symposion”. I za kraj, još jedan bolero - „House Bolero” Mateja Kejžara i Studija za suvremeni ples.

Na linkovima pronađite: RASPORED PROGRAMA / INFORMACIJE O ULAZNICAMA

Pozivamo vas da sve obavijesti redovito pratite na službenoj web stranici festivala i društvenim mrežama Facebook i Instagram.

« povratak
U suradnji s
Aerowaves
Uz potporu
Ministarstvo kulture RH Istarska županija Co-funded by the EU ACE PICE Kultura nova Općina Svetvincenat TZ Istra Foscari b&b ZKM GEO-ING Fabrika
Medijski pokrovitelji
HINA HRT Večernji.hr Journal Radio Istra rovinj.fm 100% Istra IstraIN Glas Istre
Donatori
bio&bio