logo
13. festival plesa i neverbalnog kazališta Svetvinčenat
Sponzori i medijski pokrovitelji
Newsletter
Prijavi se
Organizator:
Zagrebački plesni ansambl
Hebrangova 36
10000 Zagreb, Hrvatska
Facebook Vimeo YouTube
 
open drift
24.07.2022.

open drift

Koreografija, oblikovanje svjetla, kostimi: Philippe Kratz
Izvođači: Antonio Tafuni, Nagga Baldina
Glazba: Borderline Order
Produkcija: Stazione Utopia

Dva bića plutaju pučinom. Struje ih primiču jedno drugom, a oni se puštaju da ih nose kamo žele. Pomireni sa sudbinom, pozitivni su i odlučni najbolje iskoristiti međusobni susret, svjesni da će se spojiti pukom slučajnošću, no isto tako i da će taj kratki bljesak u vremenu biti jedini svjedoci postojanja onoga drugog prije nego što ih struje ponovo razdvoje i otuđe s nadom da će postati bolje osobe.
Prelazak, prijenos i zajednički prostor imaju posebnu i ključnu ulogu u Nošenima strujom. Proizišla iz arhetipskog sola Ane Pavlove u "Umirućem labudu" u koreografiji Michela Fokinva iz 1905., ova izvedba daje novo tumačenje starog motiva s mladim izvođačima koji nam vraćaju u sjećanje uzbuđenje i čaroliju koje donose novi počeci.

Philippe Kratz rodio se u Leverkusenu 1985. S plesom se prvi put susreo u njemačkom Tanztheateru zahvaljujući pedagoginji i koreografkinji Suheyli Ferwer i otad ga očarava tajna ljudskog pokreta. Klasični je balet studirao na École Supérieure De Danse du Québec (Viša plesna škola pokrajine Quebec) u Montrealu te Staatliche Ballettschule (Gradska baletna škola) u Berlinu. Dugo je bio član talijanskog ansambla Aterballetto, u kojem je surađivao s brojnim stranim koreografima. Zatim je odlučio krenuti dalje i produbiti svoje osobno razumijevanje i vještinu koreografije. Njegove je napore posebno ohrabrivala Cristina Bozzolini, tadašnja umjetnička ravnateljica Aterballetta. Godine 2018. stvorio je predstavu "O" s dva izvođača koja slavi vječnost u prolaznosti i koja je dobila prvu nagradu za koreografiju u Hannoveru te mu osigurala rezidenciju u Australskom plesnom teatru. Njemački časopis Tanz ga je 2016. istaknuo kao osobu koju treba imati na oku, a 2019. ga je talijanski časopis Danza&Danza proglasio najboljim koreografom. Njegov je rad često usredotočen na otpornost i široku lepezu njezinih manifestacija u procesima poput stvaranja, razaranja, razgradnje i preslagivanja. S pažnjom uvijek usmjerenom na izravan dijalog i razmjenu između dva plesača, stvorio je i nastavlja stvarati djela za Aterballett, plesni ansambl Gauthier, Wiener Staatsballett, Bayerisches Staatsballett i Teatro alla Scala u Milanu.

« povratak
U suradnji s
Aerowaves
Uz potporu
Ministarstvo kulture RH Istarska županija Co-funded by the EU Desk KE ACE PICE Općina Svetvincenat GEO-ING ZKM Fabrika Foscari b&b
Medijski pokrovitelji
HINA HRT Glas Istre Večernji.hr IstraIN Radio Maestral Radio Istra rovinj.fm
Donatori
bio&bio