logo
13. festival plesa i neverbalnog kazališta Svetvinčenat
Sponzori i medijski pokrovitelji
Newsletter
Prijavi se
Organizator:
Zagrebački plesni ansambl
Hebrangova 36
10000 Zagreb, Hrvatska
Facebook Vimeo YouTube
 
Plesne upute (neće zauvijek biti ovako)
24.07.2021.

Plesne upute (neće zauvijek biti ovako)

oreograf: Moritz Ostruschnjak
Asistentica koreografa: Daniela Bendini
Izvođač: Daniel Conant
Dramaturška savjetnica: Carmen Kovac
Oblikovatelj svjetla: Benedikt Zehm
Kostimografi: Daniela Bendini, Moritz Ostruschnjak
Producentica: Hannah Melder
Odnosi s javnošću: Simone Lutz
Produkcija: Moritz Ostruschnjak u suradnji s Bayerische Staatsoper. Umjetnika podržava Réseau Grand Luxe 2019/20 i član je Tanztendenza München e. V.

Gostovanje je realizirano uz potporu NATIONALES PERFORMANCE NETZ fonda za međunarodna plesna gostovanja, kojeg financira njemačko Ministarstvo kulture i medija.

Neće zauvijek biti ovako – piše na natpisu koji koreograf Moritz Ostruschnjak nosi preko pozornice, dok plesač Daniel Conant izvodi tradicionalni bavarski ples Schuhplattler pred publikom raspoređenom u gledalištu u skladu s novim COVID-19 smjernicama. Tridesetminutni solo Tanzanweisungen (Plesne upute) obiluje refleksivnim i ironičnim referencama koje prkose konkretnoj definiciji. Ostruschnjak ostaje vjeran eklektičnom stilu svojih najnovijih produkcija i svom plesaču dopušta glatki prijelaz iz bavarskog Schuhplattlera u baletni grand jeté, iz boksačkog skakutanja u break dance pokrete, i iz naklona u preskakivanje užeta. Zajednički element je zvuk, udaranje nogama, pljeskanje rukama, disanje, skakanje, skakutanje, koji ispunjavaju prostor kao dosljedan ritam. Kao navijen, protagonist se lako probija kroz ovaj krajnje raznolik kanon pokreta i jedan za drugim brzo zauzima položaje otpora, borbe i pobjede, poze iz stilizirane muževnosti, mladenačke kulture, klasičnog baleta, društvenih plesova i sportova – apsurdan niz različitih, međusobno proturječnih elemenata, koji se preklapaju i svojom kombinacijom šaljivo, ali neumoljivo vode u ponor. U skladu s time, predstava završava provokativnom DAF-ovom pjesmom “Der Mussolini”, doslovnom plesnom uputom – “pleši Mussolinijev ples, pleši Hitlerov ples, pleši Kristov ples…”

Moritz Ostruschnjak živi i radi kao neovisni koreograf u Münchenu. Kao aktivni član grafiti scene za suvremeni ples zainteresirao se preko break dancea. Školovao se u Školi suvremenog plesa Iwanson International u Münchenu i diplomirao kod Mauricea Béjarta u Lausannei. Nakon toga radio je kao plesač u Njemačkoj i inozemstvu. Od 2013. radi kao koreograf i kreirao je solo predstavu Island of Only Oneland i ansambl predstave Text Neck, BOIDS, UNSTERN i AUTOPLAY. Njegova predstava YESTER:NOW (2021) imala je premijeru u koncertnoj dvorani Gasteig Minhenske filharmonije. Sa svojim djelima gostovao je na festivalima kao što su Tanzwerkstatt Europa i SPRING Utrecht; UNSTERN je bio izabran za Tanzplattform Deutschland 2020, a solo Tanzanweisungen doveo ga je među 20 najperspektivnijih koreografa 2021. godine prema izboru plesne mreže Aerowaves. Za svoj umjetnički rad 2020. godine primio je nagradu Grada Münchena.

« povratak
U suradnji s
Aerowaves
Uz potporu
Ministarstvo kulture RH Istarska županija Co-funded by the EU Desk KE ACE PICE Općina Svetvincenat GEO-ING ZKM Fabrika Foscari b&b
Medijski pokrovitelji
HINA HRT Glas Istre Večernji.hr IstraIN Radio Maestral Radio Istra rovinj.fm
Donatori
bio&bio