logo
13. festival plesa i neverbalnog kazališta Svetvinčenat
Sponzori i medijski pokrovitelji
Newsletter
Prijavi se
Organizator:
Zagrebački plesni ansambl
Hebrangova 36
10000 Zagreb, Hrvatska
Facebook Vimeo YouTube
 
PULSAR
24.07.2020.

PULSAR

Autorica, koreografkinja, redateljica, izvođačica: Martina Nevistić
Dramaturška potpora i narativ: Ivana Slunjski
Snimatelj: Neven Petrović
Montažer: Miro Manojlović
Glazba: Višeslav Laboš
Grafičko oblikovanje: Sara Pavleković Preis
Produkcija: UPPU Puls
Realizirano uz potporu: Ministarstvo kulture Republike Hrvatske, KinoKlub Zagreb, Galerija Greta

Plesni eksperimentalni film Pulsar tematski se oslanja na svemirska prostranstva i njima blisku problematiku znanstveno-fantastičnih ostvarenja, nadahnjujući se književnim i filmskim klasicima toga žanra. Koreografsko promišljanje tijela koje se prilagođava promijenjenim fizikalnim uvjetima, drukčijim gravitacijama i nepoznatim biosferama potaknuto je fizičkim karakteristikama i ponašanjem pulsara, kojima je svojstveno brzo rotiranje, spiralno kretanje, stezanje, pulsiranje. Plesni vokabular uzima u obzir postav tijela i mehanizme njegova pokretanja u izmijenjenim okolnostima te koreografske i montažne odluke u vezi s kompozicijom pokreta, odnosno slike, montažnim prijelazima, percepcijom vremena i prostora. Imajući u vidu distopijske projekcije kojima znanstvena fantastika obiluje, neprekidno naglašeno događanje dovodi se u odnos s napuštenim prostorima i tijelima, čiji sraz oblikuje mogući smjer narativnog imaginiranja. S obzirom na eksperimentalni karakter Pulsara, tijek zbivanja ne konkretizira se klasičnom fabulom, već sadržajem i atmosferom sugerira moguće čitanje. Narativ s poetsko-filozofskom potkom, u obliku unutarnjeg monologa lika, sugerira naracijske rukavce koji bi se mogli razviti u zasebne filmske priče, ostavljajući ih u začecima i navodeći na promišljanje današnjeg načina življenja opterećenog imperativom uspjeha i zasićenog vizualnim podražajima kao kapitalistički promišljenim atakom na potrošača, što lako može skliznuti u apokaliptična bespuća.

Martina Nevistić, plesna umjetnica, rođena 1983. u Zagrebu, bavi se autorskim radom na području izvedbe i multimedije te organizacijom. Surađujući s plesnim i drugim umjetnicima kreira plesno-izvedbena, multimedijsko-izvedbena i plesno-filmska umjetnička djela (Pulsar, eksperimentalni plesni video; Apollonian, multimedijalna predstava i video; Horizont događaja, izvedbeni projekt i video; Luna Malekova, multimedijalna predstava; Sizifov Pink, eksperimentalni plesni video; Evolucija revolucija, multimedijalna instalacija itd.). Diplomirala je organizaciju i menadžment na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu te ples na Salzburškoj eksperimentalnoj akademiji (SEAD) u Austriji. Sudjelovala je u međunarodnim programima Nomadska plesna akademija (2009) i Communicating Dance (2014–2015). Od 2009. do 2017. bila je članica Zagrebačkog plesnog ansambla. Bavi se plesnom pedagogijom držeći satove iz tehnika suvremenog plesa i joge za profesionalne plesače u zemlji i inozemstvu. Od 2016. vodi plesni program Zagrebačkog plesnog centra.

« povratak
U suradnji s
Aerowaves
Uz potporu
Ministarstvo kulture RH Istarska županija Co-funded by the EU Desk KE ACE PICE Općina Svetvincenat GEO-ING ZKM Fabrika Foscari b&b
Medijski pokrovitelji
HINA HRT Glas Istre Večernji.hr IstraIN Radio Maestral Radio Istra rovinj.fm
Donatori
bio&bio