logo
13. festival plesa i neverbalnog kazališta Svetvinčenat
Sponzori i medijski pokrovitelji
Newsletter
Prijavi se
Organizator:
Zagrebački plesni ansambl
Hebrangova 36
10000 Zagreb, Hrvatska
Facebook Vimeo YouTube
 
A MOMENT
21.07.2018.

A MOMENT

Koreografkinja i izvođačica / Concept, choreography, dance: Sabine Molenaar
Glazba / Music: Jochem Baelus
Oblkovanje svjetla / Light design: Marcel Slagter
Fotografija / Photography: Robert Benschop
Produkcija / Production: Sandman
Distribucija / Tour management: Kosmonaut and DansBrabant
Koproducenti / Co-producers: A Moment je dio Keuze 2 inicijative Krisztine de Châtel, nastale u koprodukciji De Châtel sur Place, Dansateliersa i DansBrabanta. Posebna hvala Krisztini de Châtel / A Moment is part of Krisztina's Keuze 2, an initiative of Krisztina de Châtel, co-produced by De Châtel sur Place, Dansateliers and DansBrabant. Special thanks to Krisztina de Châtel

Svakodnevno smo izloženi neprestanoj ekploziji informacija i dojmova. Ponekad bi bilo dobro, makar samo nakratko, staviti tu neprekidnu bujicu podražaja na čekanje i malo predahnuti i ponovno osjetiti otkucaje vlastita srca. Što bi se dogodilo da se možemo povući od meteža izvanjskog svijeta u unutarnji svijet bez vremena i granica? Odmaknuti se od stvarnosti prema mračnom mjestu na kojem nas čekaju utočište i bezgranični unutarnji svijet, može biti veoma privlačno. Ali u tom sjenovitom svemiru znaju vrebati i kaos i dezorijentiranost.

U ovom moćnom solu, koj je dio cjelovečernje predstave Almost Alive, Sabine Molenaar poziva nas da iskusimo slike koje postoje samo iza naših vjeđa i uđemo u stanje dezorijentiranosti, koje je istodobno stanje sigurnosti i smirenosti.

“Sabine koristi svoje tijelo na začudne, otuđujuće i zastrašujuće načine, i veoma je teatralna. To ponekad zna biti uznemirujuće, ali nikad ne prestaje biti veoma zanimljivo.”

“Sabine Molenaar spaja ljepotu i ludost na način koji fascinira i šalje ježure niz kralježnicu.”

“Predstave Sabine Molenaar kovitlaci su provokativnih slika, draškavih priča i nelinearnih struktura.”

„A Moment, plesni solo Sabine Molenaar, primjer je posvemašnje kontrole. Njezino tijelo zamršeno se savija i izvija, ne kako bi postala žena od gume ili cirkuska atrakcija, nego kako bi se posve pretvorila u hiperosjetljivu, očaravajuću, stalno promjenjivu živu skulpturu. Zbog bizarnih perspektiva, pojam tijela nestaje, ali slike svejedno ostaju ljudske i osobne, što je rezultat introvertiranosti njezina psihičkog stanja.“

Sabine Molenaar umjetnica je sa sjedištem u Bruxellesu, i aktivna na pozornici i filmu. Svoju kompaniju Sandman osnovala je 2012. u Bruxellesu. Kompanija je dosad producirala tri predstave fizičkog teatra: That’s it (2013.), Touch me (2015.) i A Moment, skraćenu, prilagođenu inačicu predstave Almost Alive (2017.). Uz navedene tri predstave, snimili su i tri eksperimentalna kratka plesna filma: Wish her ill (2012.), That’s it (2013.) i Kali (2016.). Prva solo izvedba, That’s it, osvojila je važnu nagradu na festivalu ATC u Bilbau (SP) i nagradu za najtalentiraniju izvođačicu na festivalu Theater Aan Zee u Ostendeu (BE) te posebno priznanje na Be festivalu u Birminghamu (UK). A Moment je izabran za jedan od Aerowavesovih Twenty 2018. godine.

Sabine je osam godina pohađala Fontys Hogeschool voor de Kunsten u Tilburgu i četiri godine studirala suvremeni ples na Hogeschool voor de Kunsten u Amsterdamu. U Amsterdamu je bila suosnivačica nizozemske kompanije 'Instant Collective’. Preselivši se u Bruxelles, radila je s kompanijama ‘Peeping Tom’, JOJI inc i Speedbattle Collective.

« povratak
U suradnji s
Aerowaves
Uz potporu
Ministarstvo kulture RH Istarska županija Co-funded by the EU Desk KE ACE PICE Općina Svetvincenat GEO-ING ZKM Fabrika Foscari b&b
Medijski pokrovitelji
HINA HRT Glas Istre Večernji.hr IstraIN Radio Maestral Radio Istra rovinj.fm
Donatori
bio&bio