logo
13. festival plesa i neverbalnog kazališta Svetvinčenat
Sponzori i medijski pokrovitelji
Newsletter
Prijavi se
Organizator:
Zagrebački plesni ansambl
Hebrangova 36
10000 Zagreb, Hrvatska
Facebook Vimeo YouTube
 
QUINTETTO
22.07.2018.

QUINTETTO

Redatelj, koreograf i izvođač / Direction, choreography and dance: Marco Chenevier
Producent / Producer: ALDES & TIDA 2013 (uz potporu/with the support of: MIBACT, Regione Autonoma Valle d'Aosta)
Fotografija / Photography: Alex Brenner
Uz potporu / with the support of: MIBACT / Direzione Generale Spettacolo dal vivo, Regione Toscana/Sistema Regionale dello Spettacolo

Predstava je dobila prvu nagradu na Sarajevskoj zimi 2013., nagradu publike na festivalu Mess 2015. i nagradu za najbolju predstavu na festivalu BE u Birminghamu 2015. / Quintetto won the award for contemporary dance at Sarajevo Winter Festival 2013, the audience award at Mess Festival 2015 and the award for the best performance at Be Festival in Birmingham 2015.

U ezoterici, broj 5 simbolizira univerzalni život, ljudsku individualnost, volju, inteligenciju, nadahnuće i genij. Ujedno simbolizira vertikalnu evoluciju, progresivno kretanje uvis. Prema ezoterici, broj pet predstavlja čovjeka kao srednju točku između zemlje i neba, i pokazuje da je moguće uzvisiti se u jedno više stanje. Taj broj sadrži sintezu pet osjetila, broj prstiju jedne ruke, on je osnova decimalne matematike, broj pentagrama i zvijezde s pet krakova. To je broj ljudskog roda, broj kojem su ljudi od početka vremena pripisivali transcedentalna značenja. Ali danas je u krizi… Chenevierov “kvintet”posve je neuobičajen: zbog znatno smanjenih izdvajanja za kulturu, siroti izvođač našao se kao solist na pozornici. Njegovi kolege i svi tehničari nestali su, i najlogičnije i najekonomičnije rješenje jest zamoliti dragovoljce iz publike da preuzmu njihove uloge.

“[…] Eksplozivna energija Marca Cheneviera tijekom cijelog Quintetta bila je prizor za pamćenje. […] Chenevier je pokazao svoju britku domišljatost i duhovitost s urnebesnim, improviziranim gegovima u odgovor na svaku pogrešku. […] Ali kad se komična strana njegove predstave stišala, vidjeli smo veličanstven ples, izveden s dostojanstvom i svrhom. Chenevierov talent za komediju i koreografiju nedvojben je, i ova predstava bila je veličanstven završetak večeri pune izvanrednih umjetničkih postignuća.”

Amy Young, Theatre Bubble

“[…] Posljednja predstava bila je definitivno vrhunac večeri. [...] Kaotična, urnebesno smiješna i na mjestima čak dirljiva – postoji nešto neizbježno ganutljivo u prostoriji punoj neznanaca spojenih na ovaj (ma koliko luckast) način). [...] U vrijeme kad je publika uglavnom pasivna, pokazati srednji prst utvrđenim konvencijama i zahtijevati ponovnu uspostavu izravnog odnosa između izvođača i gledatelja, koja izvedbene umjetnosti čini tako jedinstvenima, doima se političkim činom.”

Luke Davies, Plays to See

Marco Chenevier (1983.) je koreograf, plesač, redatelj i glumac. Pleše u raznim kompanijama u Italiji I Francuskoj (Romeo Castellucci - Cindy Van Acker - Cie CFB451 / CCN of Roubaix – Carolyn Carlson, Cie Lolita Espin Anadon...). 2005. godine osnovao je kompaniju TiDA, unutar koje je u posljednjih dvanaest godina najviše stvarao i istraživao. Susret s plesačem i koreografom Robertom Castellom 2016. godine i intelektualne sklonosti koje dijeli s tim umjetnikom navele su Marca da 2018. spoji svoju TiDA-u s Castellovom kompanijom ALDES. Marco Chenevier autor je 15 predstava, s kojima je gostovao na festivalima u Italiji i inozemstvu. Trenutačno je umjetnički direktor festivala T*Danse u Aosti.

« povratak
U suradnji s
Aerowaves
Uz potporu
Ministarstvo kulture RH Istarska županija Co-funded by the EU Desk KE ACE PICE Općina Svetvincenat GEO-ING ZKM Fabrika Foscari b&b
Medijski pokrovitelji
HINA HRT Glas Istre Večernji.hr IstraIN Radio Maestral Radio Istra rovinj.fm
Donatori
bio&bio