logo
13. festival plesa i neverbalnog kazališta Svetvinčenat
Sponzori i medijski pokrovitelji
Newsletter
Prijavi se
Organizator:
Zagrebački plesni ansambl
Hebrangova 36
10000 Zagreb, Hrvatska
Facebook Vimeo YouTube
 
BOLERO
19.07.2018.

BOLERO

Koreograf / Choreographer: Jesύs Rubio Gamo
Izvođači / Performers: Clara Pampyn, Alberto Alonso
Asistent koreografa / Assistant to the choreographer: Jorge Brea
Oblikovanje svjetla / Light design: Carmen Martínez
Kostimograf / Costumes: Naldi Fernandes
Glazba / Music: Maurice Ravel
Fotografija / Photography: Christoffer Brekne
Uz potporu / Supported by: Centro Cultural Conde Duque, Coreógrafos en Comunidad, Estudio de Danza Carmen Senra, Centro de Danza Canal, Comunidad de Madrid.

BOLÉRO je predstava o ustrajnosti. Istražuje granicu između lakoće i težine, i tanku liniju koja dijeli užitak od iscrpljenosti.
Odvažni i samouvjereni, dvoje plesača izlaze na pozornicu. Ravelov Boléro počinje. Kako se glazba razvija, tako se razvija i njihov odnos. Njihovi pokreti isprva su glatki i ushićeni. Gledamo ljubavnu priču. Ali tad postaje teže. Brzim i energičnim kretanjem, čestim rotacijama i ponavljanjima, tjeraju se do krajnosti i pretvaraju u plesni perpetuum mobile. Postaju ljuti, zbunjeni, tužni. I zatim umorni, iscrpljeni. Glatki prijelaz od mekih pokreta do izmoždenosti odvija se pred našim očima. I ponavlja. U skladu s Ravelovom uputom da izvedba Boléra treba završiti što je glasnije i energičnije moguće, ova koreografska poema dovodi plesače do malaksalosti. Žele odustati, ali nema odustajanja. Ako jedan klone, drugi ga obodri. Zajedno djeluju nepobjedivo. I istodobno veoma krhko. Stalno kretanje tjera ih dalje. Mogu li prijeći vlastite granice? Možemo li svi mi nadmašiti same sebe?
BOLÉRO je istinska himna plesu i pokretu, borba protiv vremena do točke puknuća.

«Radovi Španjolca Jesúsa Rubia Game odišu zavodljivom, zanimljivom energijom. U duetu Boléro dvoje plesača neumorno tjeraju jedno drugo na iscrpljujuće sekvence onkraj Ravelove melodije koja se sve brže ponavlja. Neka to bude metafora volje jednog para ili jednog cijelog naroda da ustraje i prebrodi krizu.» Weekendavisen, Kopenhagen

Jesús Rubio Gamo plesač je i koreograf sa sjedištem u Madridu. Završivši studij baleta i suvremenog plesa i diplomiravši na Kraljevskoj školi dramske umjetnosti, Jesús je dobio stipendiju MAE-AECI za daljnje obrazovanje u inozemstvu. Otišao je u London i ondje magistrirao koreografiju na Fakultetu suvremenog plesa. Usto ima i magisterij iz performativnih umjetnosti pri Museo Nacional de Arte Reina Sofía u Madridu. Njegova djela izvođena su na nacionalnim i međunarodnim festivalima, u muzejima, u nekonvencionalnim prostorima i na ulicama, a najnovije dvije predstave, Boléro – kratki duet na dobro poznatu glazbu Mauricea Ravela, i Now, Before We Get Too Old – solo koji je premijerno izveden na festivalu Danza_MOS Conde Duque u Madridu, izabrane su za Aerowaves 2017. i 2018. Jesús trenutačno razvija svoj Boléro u cjelovečernju predstavu za 12 plesača, koja će biti premijerno izvedena 2019. godine u Teatros del Canal u Madridu.

« povratak
U suradnji s
Aerowaves
Uz potporu
Ministarstvo kulture RH Istarska županija Co-funded by the EU Desk KE ACE PICE Općina Svetvincenat GEO-ING ZKM Fabrika Foscari b&b
Medijski pokrovitelji
HINA HRT Glas Istre Večernji.hr IstraIN Radio Maestral Radio Istra rovinj.fm
Donatori
bio&bio