logo
13. festival plesa i neverbalnog kazališta Svetvinčenat
Sponzori i medijski pokrovitelji
Newsletter
Prijavi se
Organizator:
Zagrebački plesni ansambl
Hebrangova 36
10000 Zagreb, Hrvatska
Facebook Vimeo YouTube
 
The WOMANhouse
22.07.2016.

The WOMANhouse

koreograf i redatelj: Andreas Constantinou
izvođači: Dani Mariblanca, Sarah Armstrong, Aline Sánchez, Helena Wilhelmsson
kostimograf: Andreas Constantinou
stilist: Michael Cornege
oblikovanje svjetla: Peer Mariboe
tehničar na turneji: Jeppe Corht
kreativni savjetnici: Noelia Mora Solvez, Jeppe Nilsen
glazba u predstavi: Antonio Vivaldi – Četiri godišnja doba /The four seasons; Nisi Dominus & Stabat Mater; Nirvana: Smells Like Teen Spirit; Chopin: Nocturne No2; Death Token: Death Scene
produkcija: Himherandit Productions

Što znači biti muškarac? Što znači biti muževan? Je li svaki muškarac nužno muževan? A ženstvenost? Što znači biti žena? Je li naš spol određen tijelom? Što se skriva ispod društvenog poimanja spolova? Možemo li razmišljati onkraj binarnosti spolova?

Potaknuti tim pitanjima, Andreas Constantinou i Himherandit Productions pokrenuli su šestogodišnji The GENDERhouse projekt (2013.-2018.), sa željom da stvore platformu na kojoj će gledatelji u Danskoj i inozemstvu započeti razgovor i raspravu o važnim temama koje se odnose na spolove. The GENDERhouse projekt sastoji se od predstava, laboratorija, obrazovnih programa i radionica za mlade, svrha kojih je zauzeti se za one marginalizirane i promovirati različitost, istodobno propitujući i osporavajući stavove društva prema spolovima u današnjem svijetu.

Dio projekta je i predstava The WOMANhouse (2015.), nagrađena nagradom Danske fondacije za umjetnost, u kojoj se četiri atletski snažne izvođačice preobražavaju u muškarce. Ponašajući se kao tipični muškarci, kategorički i duhovito dovode u pitanje seksualnost i uvriježene uloge spolova, i ruše stereotipne predodžbe o tome što znači biti muškarac – i o tome što žensko tijelo može.

Andreas Constantinou, koreograf i izvedbeni umjetnik, osnovao je HIMHERANDIT Productions početkom 2003., s ciljem da kombinacijom različitih oblika umjetnosti stvori raznolike i inovativne produkcije. Neprestano pomičući umjetničke granice eksperimentiranjem s osobnim granicama i ranjivošću, kompanija nudi predstave koje gledatelje nagone i izazivaju na razgovor o važnim temama, stvarajući prostor za one marginalizirane, zanemarene, drukčije, čudake.

« povratak
U suradnji s
Aerowaves
Uz potporu
Ministarstvo kulture RH Istarska županija Co-funded by the EU Desk KE ACE PICE Općina Svetvincenat GEO-ING ZKM Fabrika Foscari b&b
Medijski pokrovitelji
HINA HRT Glas Istre Večernji.hr IstraIN Radio Maestral Radio Istra rovinj.fm
Donatori
bio&bio