logo
13. festival plesa i neverbalnog kazališta Svetvinčenat
Sponzori i medijski pokrovitelji
Newsletter
Prijavi se
Organizator:
Zagrebački plesni ansambl
Hebrangova 36
10000 Zagreb, Hrvatska
Facebook Vimeo YouTube
 
STAYING ALIVE
25.07.2016.

STAYING ALIVE

autorica i izvođačica: Jasna L. Vinovrški
suradnici: Mini iPad, knjige / mini iPad and the books
glazba: Bee Gees "Staying Alive"
Predstava je nastala u okviru projekta "Migrant Bodies", uz potporu programa Europske Unije Kultura 2007-2013.

Staying alive, najnovija koreografija Jasne L. Vinovrški, bavi se pitanjima reda i kontrole u migraciji ljudskih i ne-ljudskih entiteta, istražujući na koji su način znanje i debate o migraciji utjecale na pravosudni aparat koji danas ima ključnu ulogu u nadziranju migracijskih procesa.
Žena u urednom poslovnom kostimu zasipa nas pravnim žargonom. Njišući se na hrpi knjiga naslaganih jedna na drugu i ovisna o svom iPad-u, dovodi se u osjetiljve, nesigurne situacije. Suptilan humor i brojni apsurdi sve su izraženiji dok izvođačica malo pomalo upada u krizno stanje o kojem W. Benjamin kaže: „Povijest potlačenih uči nas da ‘krizno stanje’ u kojem živimo nije iznimka nego pravilo“.
„Uz glazbu Bee Gees-a, Jasna se bavi problemom migracije s toliko šarma, duhovitosti i jednostavnosti koja proizlazi iz njezina dva scenska rekvizita (iPad-a i knjige), da se gledatelj mora smijati, plakati i osjetiti strahopoštovanje, sve u isto vrijeme. Genijalno.“

Wieke Eringa, umjetnička direktorica Yorkshire Dance-a

Jasna L. Vinovrški je izvođačica, koreografkinja, plesna pedagoginja te vječni životni student. Odrasla u Zagrebu, gdje je stekla svoja prva iskustva u struci suvremenog plesa i gdje leže korijeni njezina umjetničkog stvaralaštva. Živi i radi u inozemstvu, ali s Hrvatskom ostaje trajno povezana. Kao umjetnicu, zanimaju je problemi povezani s birokratskim strukturama i pitanja identiteta unutar tih struktura. U posljednje vrijeme proučava odnos između privatnog i javnog u kontekstu rada u kazalištu. Uz vlastiti umjetnički rad, blisko surađuje s plesnim umjetnikom Clémentom Layesom, s kojim od 2008. godine vodi "Public in Private“ sa sjedištem u Berlinu. 2012. godine, Jasna je magistrirala na HZT-u u Berlinu, a ove godine započela postdiplomski studij na ATW-u u Giessenu, pod mentorstvom Dr. Bojane Kunst.

« povratak
U suradnji s
Aerowaves
Uz potporu
Ministarstvo kulture RH Istarska županija Co-funded by the EU Desk KE ACE PICE Općina Svetvincenat GEO-ING ZKM Fabrika Foscari b&b
Medijski pokrovitelji
HINA HRT Glas Istre Večernji.hr IstraIN Radio Maestral Radio Istra rovinj.fm
Donatori
bio&bio