logo
13. festival plesa i neverbalnog kazališta Svetvinčenat
Sponzori i medijski pokrovitelji
Newsletter
Prijavi se
Organizator:
Zagrebački plesni ansambl
Hebrangova 36
10000 Zagreb, Hrvatska
Facebook Vimeo YouTube
 
 NIKÉ
23.07.2016.

NIKÉ

redatelj: Duda Paiva
izvođač, plesač: Ilija Surla
producent: DudaPaiva Company
ko – producent: MAAS Rotterdam
uz potporu: Prince Bernard Culture Fund, Performing Arts Fund NL

Nike
susret između boginje i čovjeka

U grčkoj mitologiji Nika je boginja sporta i pobjede. Ta krilata ljepotica spušta se među ljude kako bi im podarila slavu i čuvenost. Ovaj plesni duet priča je o tome što se dogodi kad čovjek sretne onu koja mu može pokazati put do trijumfa.

Predstave DudaPaiva Company vizualno su atraktivni spoj plesa, lutkarstva i multimedije. S plesnim partnerima od savitljive spužvaste gume, Duda Paiva kreira jedinstvene, neuhvatljive, magične i ponekad bolne svjetove, uvijek im podarujući dašak humora.

Brazilac Duda Paiva došao je u Nizozemsku 1996. kao plesač i radio s kompanijama i koreografima kao što su RAZ, Rogie & Company, Itzik Galili, Paul Selwyn Norton i Ron Bunzl. Uskoro je pokazao ljubav i nadarenost za predmete i lutkarstvo, i odlučio ih unijeti u vlastita djela.

Umjetnost Dude Paive usredotočena je na snagu izoliranog lutkara na pozornici. Paiva je razvio plesnu tehniku kojom se beživotni predmet od spužvaste gume preobražava u pravog plesnog partnera, i uspio stvoriti magičnu stvarnost koja uspostavlja odnos s publikom diljem svijeta zahvaljujući čudesnim predmetima koje sam izrađuje.

Još kao plesač, oduvijek sam nastojao ostvariti kontakt s gledateljima. Radio sam s raznim koreografima i uvijek pokušavao srušiti onaj ‘četvrti zid’ između izvođača i publike. Lutke u mojim predstavama postaju žive zahvaljujući mašti publike. Time dobivam upravo onu prisnost s gledateljima kojoj sam težio kao plesač.

« povratak
U suradnji s
Aerowaves
Uz potporu
Ministarstvo kulture RH Istarska županija Co-funded by the EU Desk KE ACE PICE Općina Svetvincenat GEO-ING ZKM Fabrika Foscari b&b
Medijski pokrovitelji
HINA HRT Glas Istre Večernji.hr IstraIN Radio Maestral Radio Istra rovinj.fm
Donatori
bio&bio