logo
13. festival plesa i neverbalnog kazališta Svetvinčenat
Sponzori i medijski pokrovitelji
Newsletter
Prijavi se
Organizator:
Zagrebački plesni ansambl
Hebrangova 36
10000 Zagreb, Hrvatska
Facebook Vimeo YouTube
 
Od Ode do Tripa – prezentacija rada u nastajanju
27.07.2015.

Od Ode do Tripa – prezentacija rada u nastajanju

Autorice: Andreja Široki i Iva Korenčić
Produkcija: Centar za ples i umjetničko istraživanje
Partner: Mediteranski plesni centar

Tijekom proljeća 2015. Andreja Široki i Iva Korenčić boravile su na rezidenciji u Mediteranskom plesnom centru u sklopu koje su organizirane i radionice plesa za djecu. Na rezidenciji i tijekom edukativnih procesa s polaznicima radionice, autorice su razvijale ideju i stvarale materijal za novi multimedijski projekt Trip koji će biti završen u studenom 2015. godine. Na prezentaciji rada u nastajanju Od Ode do Tripa autorice će nas upoznati s dosadašnjim radovima te prezentirati segmente novog projekta započetog na rezidenciji u Mediteranskom plesnom centru.

Oda i Trip multimedijski su projekti kojima je glavni fokus bavljenje temom autentičnog pokreta. Specifično za projekt je uključivanje djece u umjetnički proces koja ga tako obogaćuju i ostavljaju na njega neupitan utisak. Zbog toga proces poprima drugačiju unutrašnju strukturu i dinamiku, te se artikulacija procesne problematike oformljuje na jedan drugačiji – jednostavniji i svježiji način. Bavimo se kretanjem kojeg nazivamo 'autentičan pokret' (ne referiramo se na istoimenu terapeutsku metodu op.a. Authentic Movement) već tim terminom imenujemo pokret koji je specifičan i najprirodniji za određenog izvođača. Bilježenjem specifičnih uvjeta koji ostavljaju neupitan trag na specifičnost pokreta mapiramo uvjetovanost za socijalne, prostorne, emocionalne, društvene i energetske obrasce koji određeni pokret definiraju kao koreografiran. Sraz između autentičnog/prirodnog i umjetnog/nametnutog vidljiv je na više razina, kroz plesno izražavanje, specifične lokacije, rekvizitu, način snimanja, montažne postupke te sveobuhvatnost ideje kroz različite segmente medija. To na neki način čini ovaj projekt zasebnim autentičnim tijelom čije kretanje proučavamo u prirodi njegove složenosti.

Andreja Široki je koreografkinja, plesačica, pedagoginja holističkog plesa i pokreta te učiteljica i praktičarka Theta iscjeljivanja. Iva Korenčić autorica je na području multimedije, koristeći fotografiju, video i ples kao okosnicu svog rada. Ovo je, nakon predstave Metar 70 i nešto te video instalacije Oda, treći zajednički autorski projekt ovih dviju umjetnica.

« povratak
U suradnji s
Aerowaves
Uz potporu
Ministarstvo kulture RH Istarska županija Co-funded by the EU Desk KE ACE PICE Općina Svetvincenat GEO-ING ZKM Fabrika Foscari b&b
Medijski pokrovitelji
HINA HRT Glas Istre Večernji.hr IstraIN Radio Maestral Radio Istra rovinj.fm
Donatori
bio&bio