logo
13. festival plesa i neverbalnog kazališta Svetvinčenat
Sponzori i medijski pokrovitelji
Newsletter
Prijavi se
Organizator:
Zagrebački plesni ansambl
Hebrangova 36
10000 Zagreb, Hrvatska
Facebook Vimeo YouTube
 
THE MERRIMENTS OF THE PAST
20.07.2014.

THE MERRIMENTS OF THE PAST

Koreografija: Milan Tomášik
Asistent koreografa: Gyula Cserepes
Glazba: Katarína Máliková
Oblikovanje svjetla: Ján Čief
Kostimi: Marek Gašpar Šafárik
Plesači: Lenka Rajchmanová, Marie Knapová, Jakub Jeňo, Tibor Trulik and Denisa Benčaťová a.g.
Uz potporu: Ministarstvo kulture Republike Slovačke / Ministry of Culture of the Slovak Republic

Naglim zamahom prošlosti
zahvati djelić budućnosti.
Dva svijeta spojena
u nježno zajedništvo.
U budućnost krenimo iz prošlosti.

Dva svijeta koja su bila povezana u prošlosti rekonstruiraju se kroz dinamiku i žar suvremenog plesa. Izvedbu su nadahnuli engleski renesansni plesovi 17. stoljeća, točnije Parson´s Farewell. Originalna koreografija plesa Parson’s Farewell je izrazito zanimljiva u smislu promišljanja i strukturiranja prostora, te same izvedbe. „Veselja iz prošlosti“ su središnja tema prvog dijela nastupa, a u drugom dijelu do izražaja dolazi potraga za raznim varijacijama izvorne verzije. Elementi koji kombiniraju izvornu i novu verziju Parson’s Farewell plesa gledateljima pružaju doživljaj prostorne dinamike kroz energiju samog plesa. Suvremeni svijet karakterizira predstavljanje jedinstvenog pokreta - zvukovne matrice. To su udarci dijelova tijela o tlo kojima plesač kontrolira pokret i stvara rezonantne strukture koje slijede. Element nastupa je i tišina u kojoj se plesači pokreću po tlu puzeći u niskom stavu, tvoreći jedinstveni zvuk - matricu pokreta. Postupnošću i umnožavanjem pokreta plesači stvaraju kompleksnu vizualno-auditivnu scenu na kojoj na prvi pogled nije jasno da li zvuk utječe na pokret ili obratno. U cjelini, konačni rezultat je simfonija tijela u pokretu kroz vrijeme i prostor na pozornici.

Milan Tomášik, plesač, koreograf i plesni pedagog, diplomirao je na Konzervatoriju Jan Levoslav Bella u gradu Banská Bystrica. 2004. diplomirao je na Međunarodnoj plesnoj akademiji P.A.R.T.S. u Bruxellesu. 2001. je primio Dance Web nagradu na ImPulsTanz Festivalu u Beču, a iste godine je krenuo na turneju po Europi s nizozemskom trupom MAPA. Od 2004. radi u Sloveniji gdje je imao uspješnu audiciju za En-Knap Dance Company te je nastupao u Woferlu pod osobnim vodstvom koreografa Iztoka Kovača. Također je radio s koreografima Majom Delak i Malom Kline na plesnoj kazališnoj predstavi Galerija mrtvih žena (Gallery of Dead Women). S koreografkinjom Snježanom Premuš osmislio je predstavu Ti (You) 2007., a s direktoricom Barbarom Novakovič Kolenc napravio je kazališnu predstavu Zimska Bajka (Winter Fairytale), 2007. Milan se sve više usredotočuje na svoja originalna djela: Within, Baga- Basta, 3NITI (2008.), Off-Beat (2011.), te solo izvedbe uz baroknu glazbu. U istraživanju pokreta i plesa posebno istražuje značenje i izvorište plesa. Također održava dugoročnu suradnju s Ansamblom za renesansnu glazbu i ples Cortesia.

« povratak
U suradnji s
Aerowaves
Uz potporu
Ministarstvo kulture RH Istarska županija Co-funded by the EU ACE PICE Kultura nova Općina Svetvincenat TZ Istra Foscari b&b ZKM GEO-ING Fabrika
Medijski pokrovitelji
HINA HRT Večernji.hr Journal Radio Istra rovinj.fm 100% Istra IstraIN Glas Istre
Donatori
bio&bio