logo
13. festival plesa i neverbalnog kazališta Svetvinčenat
Sponzori i medijski pokrovitelji
Newsletter
Prijavi se
Organizator:
Zagrebački plesni ansambl
Hebrangova 36
10000 Zagreb, Hrvatska
Facebook Vimeo YouTube
 
LITTLE NEMO
18.07.2014.

LITTLE NEMO

Koncept i koreografija: Wanda Moretti
Glazba za sax i elektroniku: Marco Castelli
Plesači na zidu: Elena Annovi and Simona Forlani
Kostimi: Pier Antonio Gaspari
Produkcija: Il Posto/Forte Marghera

Predstava LITTLE NEMO uspostavlja odnos sa zamišljenim prostorom, nudi snoviti svijet u kojem se okružje u svakom trenutku može promijeniti i omogućiti nam neka druga iskustva. Koreografija se izvodi kao jedna jedina ogromna scena, a slijed tableauxa svojim poretkom podsjeća na formu stripa: sve se istovremeno odvija u sekvenci i simultano. Predstava je nadahnuta mjestima koje opisuje – točnije slikama slavnog Tintoretta, venecijanskog slikara iz 16. stoljeća. Niz kadrova prati redoslijed slika u dvorani Velike bratovštine San Rocco u Veneciji, a zahvaljujući bajkovitoj imaginaciji i osobitoj usredotočenosti na predočavanje prostora, radnja se izvodi kroz vertikalan i zračni ples.

Skupina vertikalnog plesa Il Posto projekt je koji su 1994. osmislili koreograf Wanda Moretti i glazbenik Marco Castelli, a počiva na međusobnom odnosu plesa, muzike i arhitekture. Vertikalni ples skupine Il Posto izaziva gravitaciju koristeći prazninu, zračnu dimenziju i krajobrazne oblike kao pozornicu. Stoga se gledateljima predstavlja jedno novo, neočekivano i neobično gledište, različita vizualna perspektiva, a publika postaje promatrač mijene kroz različite figure, vizije i oblike. Nema niti granica ni uloga jer sve je postalo jedinstven prostor, povezan prisutnošću tijela, prostor koji se mijenja tek kroz pokret i muziku. Izvedba muzike u živo nadopunjuje kreaciju čiji su sastavni dijelovi publika i mjesto.

Tijekom godina plesna se izvedba razvila u niz koreografija na fasadama zgrada, mostovima, tornjevima, svjetionicima, samostanima, povijesnim palačama, ali i u kazalištima, muzejima i industrijskim građevinama. Skupina Il Posto sudjelovala je na važnim događanjima i festivalima na nacionalnoj i međunarodnoj sceni, npr. Singapore Arts Festival, Uniteatro Festival Paranà-Brazil, International Dance Festival u Bangkoku, Kuopio Dance festivalu u Finskoj, Dimitria Festival u Solunu, Lugar a Dança u Lisabonu, Silkeborg Performer House Denmark, Doha u Qataru, Gaborone u Botswani, FoolsFestival u Belfastu, Defense Paris, Festival Des Arts Vivant u Rabatu, Mittelfest, Roma in Scena, Venecijanski karneval i mnogim drugim festivalima u Italiji (Milano, Genova, Napulj...).

« povratak
U suradnji s
Aerowaves
Uz potporu
Ministarstvo kulture RH Istarska �upanija EU creative europe ACE PICE NPN BEUFRAGTE GPS TMU Kultura nova Op�ina Svetvincenat GEO-ING ZKM Fabrika Foscari b&b
Medijski pokrovitelji
HINA HRT Jutarnji Glas Istre Radio Maestral Radio Istra
Donatori
Studena