logo
13. festival plesa i neverbalnog kazališta Svetvinčenat
Sponzori i medijski pokrovitelji
Newsletter
Prijavi se
Organizator:
Zagrebački plesni ansambl
Hebrangova 36
10000 Zagreb, Hrvatska
Facebook Vimeo YouTube
 
KOREOGRAFSKA FANTAZIJA br.1
18.07.2014.

KOREOGRAFSKA FANTAZIJA br.1

Autor, koreograf, koncept: Marjana Krajač
Izvedba: Lana Hosni, Mia Zalukar, Irena Mikec, Katarina Rilović, Irena Tomašić
Suradnja na projektu: Hrvoje Hiršl
Oblikovanje kostima: Link/Ogi Antunac & Zoran Mrvoš
Oblikovanje materijala: Valentina Toth
Fotografija: Iva Korenčić-Čabo & Petar Borovec
Tonska tehnika: Miroslav Piškulić
Tehnički direktor projekta: Duško Richtermoc
Tehnička asistencija: Leonardo Krakić
Komunikacija: Anita Klapan
Produkcija: Sodaberg koreografski laboratorij

Projekt je realiziran uz podršku Ministarstva kulture Republike Hrvatske i Gradskog ureda za kulturu Grada Zagreba, a nastao je u suradnji s Umjetničkim paviljonom u Zagrebu, Hrvatskim institutom za pokret i ples, Zagrebačkim plesnim centrom i plesnim centrom Tanzfabrik / Uferstudios u Berlinu.

KOREOGRAFSKA FANTAZIJA BR. 1 novi je rad koreografkinje i autorice Marjane Krajač. U formi plesne izvedbe za pet plesnih umjetnica rad se bavi koreografijom u formi niza fragmenata koji raščlanjuju njene manifestacije, oblike i simptome. On je istovremeno izvedba, studija, zapis u vremenu i prostoru, koji promatra koreografsku pojavnost u njenoj prvobitnoj datosti. Organizacija kretanja u koreografiju može biti vanjska ili unutarnja ili oboje. Da bi bilo koji pokret mogao biti izveden, prvobitni uvjet je unutarnja organizacija tjelesnog obrasca koji se manifestira na vanjskoj površini tijela. Taj prvobitni pokret, primum mobile, osnova je svih tipova kretanja.
U zadnjoj instanci kretanje tijela je dio većeg neprekidnog gibanja objekata, elemenata i pojava, sve do onih obrazaca koje možemo samo djelomično percipirati ili pretpostaviti samo neke fragmente njihovih ritmova.
KOREOGRAFSKA FANTAZIJA BR. 1 početak je koreografske serije koja se bavi isključivo pokretom i njegovim ontološkim simptomima. Serija ponire u samu srž koreografske ekspertize osvjetljući ono što je primarno koreografsko, odnosno primarno plesno, u odnosu na sve ostalo, izvedbeno.

Serija koreografskih fantazija zaziva povjerenje i uvjerenje u esencu plesnog medija, tamo gdje je on najfragilniji, tamo gdje je on s onu stranu bilo čega što ga još dodatno naseljava, a ne proizlazi iz njega samog.

MARJANA KRAJAČ je koreografkinja i plesna autorica brojnih radova koji bitno preoblikuju razumijevanje što plesna umjetnost može ponuditi u uspostavi suvremenog umjetničkog teritorija. Generirajući različite koreografske formate, u stalnom dijalogu između elaboriranog i sofisticiranog, efemernog i kompleksnog, njen autorski rad kontinuirano proširuje svoj umjetnički zahvat. Plesnu edukaciju započela je na Školi suvremenog plesa „Ana Maletić“ u Zagrebu te diplomirala na Akademiji izvedbenih umjetnosti u Berlinu. Studirala je također teologiju i religijske znanosti na Humboldt Universität zu Berlin. Dobitnica stipendije za DanceWEB Europe, Mobile Academy Berlin, Enhanced danceWEB Europe Contemporary Dance Coproduction Programme te Choreoroam Europe 2011. Surađivala je s nekoliko renomiranih europskih koreografa, poput Groupe Dunes, Mårtena Spångberga, Meg Stuart, koji bitno doprinijeli razvoju njene koreografske vizije.

« povratak
U suradnji s
Aerowaves
Uz potporu
Ministarstvo kulture RH Istarska �upanija EU creative europe ACE PICE NPN BEUFRAGTE GPS TMU Kultura nova Op�ina Svetvincenat GEO-ING ZKM Fabrika Foscari b&b
Medijski pokrovitelji
HINA HRT Jutarnji Glas Istre Radio Maestral Radio Istra
Donatori
Studena