logo
13. festival plesa i neverbalnog kazališta Svetvinčenat
Sponzori i medijski pokrovitelji
Newsletter
Prijavi se
Organizator:
Zagrebački plesni ansambl
Hebrangova 36
10000 Zagreb, Hrvatska
Facebook Vimeo YouTube
 
CLOSENESS
19.07.2014.

CLOSENESS

Koreografija: kolektiv plesača - Karolina Kroczak, Magdalena Radłowska, Szymon Osiński
Glazba: Collage of Alva Noto: Vrioon, Murcof: Una, Lady Gaga feat. Beyonce: Telephone, Garment, Steve Reich, Rene Aubry, Olafur Arnalds
Produkcija: Zawirowania Dance Theatre

Početna točka za predstavu je sljedeće pitanje: kada ostvarite odnos s drugim jeste li zapravo u vezi s njim/njom ili tek s vlastitom idejom o partneru? Poetske slike pokazuju kako se odnosi iskrivljuju pod utjecajem vremena. Čovjek se suočava s predodžbom „muževnosti“ koju je stvorila žena.
Plesna predstava Closeness rezultat je suradnje plesača plesnog kazališta Zawirowania i slovačkog koreografa Tomáša Nepšinskýa.
U zajedničkom prostoru svi izvođači, koji su istovremeno i koreografi, kazuju svoje priče, čineči se bliski nekoj drugoj osobi. Ali kako se žena može „stvarno“ sresti s muškarcem ako ga u svakoj situaciji stvara? Nedvojbeni junak „Bliskosti“ je muškarac (Simon Osiński), kojeg je "stvorila" žena (Karolina Kroczak, Elwira Piorun). Oblikovan njihovim rukama i pokretima tijela, nesiguran u sebe. Konačno je ostavljen sam sa svojom tjelesnošću, otiscima prstiju žena koje ga žele. Pa gdje onda završava ON-ženska vizija muškosti, a gdje počinje ON-muškarac? Ili možda izvan granica imaginacije nema ničega? Na ovo pitanje ne dobivamo odgovora.

Zawirowania, što na poljskome znači kružni pokret, predstavlja brand koji se sastoji od tri dijela, a svaki od njih djeluje u kontekstu suvremenog plesa.
Zawirowania Akademija djeluje za one koji žele iskusiti ples iz prve ruke. Zawirowania Kazalište djeluje za one koji se dive plesnom pokretu. Zawirowania Festival donosi radost objema skupinama, pružajući priliku da se kombiniraju iskustvo i različitost.

Plesno kazalište Zawirowania osnovala je Zaklada za suvremenu scenu 2004. Osnivač i direktor Plesnog kazališta Zawirowania je g. Włodzimierz Kaczkowski. Od samih početaka Kazališta na mjestu umjetničke direktorice je gdja Elwira Piorun koja je bila i solistica poljskog nacionalnog baleta. Također od samih početaka Plesno kazalište Zawirowania aktivno je uključeno u kulturne procese u Poljskoj, a također nastupa i na festivalima diljem svijeta: u Europi, Aziji, Africi te Sjevernoj i Južnoj Americi.

« povratak
U suradnji s
Aerowaves
Uz potporu
Ministarstvo kulture RH Istarska �upanija EU creative europe ACE PICE NPN BEUFRAGTE GPS TMU Kultura nova Op�ina Svetvincenat GEO-ING ZKM Fabrika Foscari b&b
Medijski pokrovitelji
HINA HRT Jutarnji Glas Istre Radio Maestral Radio Istra
Donatori
Studena