logo
13. festival plesa i neverbalnog kazališta Svetvinčenat
Sponzori i medijski pokrovitelji
Newsletter
Prijavi se
Organizator:
Zagrebački plesni ansambl
Hebrangova 36
10000 Zagreb, Hrvatska
Facebook Vimeo YouTube
 
El salto de Nijinsky / Skok Nižinskog
28.07.2009.

El salto de Nijinsky / Skok Nižinskog

Glavna ideja predstave nastala je iz kompleksnih voda sjećanja i iz pokreta povezanih uz skok, kao igru, obred, ples i športsku disciplinu.

Vaslav Nižinsky završio je karijeru 1918., kad je obolio od shizofrenije od koje se nikad nije posve oporavio. Plesač Serge Lifar ga je posjetio i poželio oživjeti njegovo sjećanje izvođenjem vježbi na gredi, pri čemu je pokazivao neke korake njegove koreografije. Nižinsky je najednom živnuo i bez imalo pripreme skočio, a taj su skok uhvatile leće fotografskog aparata.

EL SALTO DE NIJINSKY/SKOK NIŽINSKOG
Maria Rovira uzima skok kao polazišnu točku, pronalazeći primarne, čak i atavističke porive, budući da uvijek skačemo iz nekog razloga, nikad ne skačemo iz vlastitog nahođenja. Skačemo od radosti, skačemo na nešto neočekivano, kao što je strah, skačemo kako bismo preskočili neku prepreku, skačemo kad želimo vidjeti nešto što nam je iznad linije oka, skačemo kako bismo potrčali na drugo mjesto. Skočiti znači biti pokrenut, biti podignut, skočiti znači promjenu.

EL SALTO DE NIJINSKY premijerno je izveden na "Grec Festival" u Barceloni. Igran je i u "Teatro monumental de Mataro" u kojem je smještena kompanija.
2008., Transit Dansa Dance Company dobila je za El Salto de Nijinsky nagradu "Premio Butaca" za najbolju plesnu predstavu sezone.

« povratak
U suradnji s
Aerowaves
Uz potporu
Ministarstvo kulture RH Istarska županija Co-funded by the EU Desk KE ACE PICE Općina Svetvincenat GEO-ING ZKM Fabrika Foscari b&b
Medijski pokrovitelji
HINA HRT Glas Istre Večernji.hr IstraIN Radio Maestral Radio Istra rovinj.fm
Donatori
bio&bio