logo
13. festival plesa i neverbalnog kazališta Svetvinčenat
Sponzori i medijski pokrovitelji
Newsletter
Prijavi se
Organizator:
Zagrebački plesni ansambl
Hebrangova 36
10000 Zagreb, Hrvatska
Facebook Vimeo YouTube
 
Prezentacija Škole suvremenog plesa Ane Maletić
27.07.2009.

Prezentacija Škole suvremenog plesa Ane Maletić

Prezentacija Škole suvremenog plesa Ane Maletić, Hrvatska; projekcija filmova Ane Maletić (uz potporu Hrvatskog instituta za pokret i ples), koreografije u izvedbi učenica škole, prezentacija knjige Maje Đurinović „Razvoj suvremenog plesa: Ana Maletić“ (izdavač: Hrvatski institut za pokret i ples)

Škola će se na festivalu predstaviti koreografijama koje su prvi put izvedene na 42. odnosno 44. hrvatskom natjecanju učenika i studenata glazbe i plesa / The school will present itself with the choreographies which were first performed at 42nd or 44th Croatian competition of music and dance students.

1, 2, 3 ...KRENI/ 1, 2, 3 ... GO
Koreografkinja/ Choreographer: RENATA VRANEKOVIĆ
Glazba / Music: WORLD PERCUSSION; MIDDLE EAST : TIKTIRI; NORTH AFRICA: TOUAREG
U ovoj koreografiji koja je izvedena na 42. natjecanju učenice su u 3. kategoriji - skupine osvojile prvu nagradu

4 U 1 / 4 IN 1
Koreografkinja/ Choreographer: ADRIJANA BARBARIĆ PEVEK
Glazba / Music: HUGUES LE BARS
U ovoj koreografiji koja je izvedena na 44. natjecanju učenice su u 4. kategoriji - skupine osvojile prvu nagradu

Škola suvremenog plesa Ane Maletić (bivša Škola za ritmiku i ples) umjetnička je škola, osnovana 1954. godine, a nazivom odaje počast svojoj utemeljiteljici. Njezina djelatnost obuhvaća osnovno i srednje umjetničko plesno obrazovanje, kroz odgojno obrazovne programe za učenike osnovne škole, srednje škole, djecu predškolskog uzrasta, te ostvarivanje završnog programa u području plesne umjetnosti za zvanja plesač suvremenog plesa i plesač edukacijskog smjera.
Tradicija škole prepoznaje se u radu njezinih bivših učenika koji čine jezgro hrvatske suvremene plesne scene i plesne pedagogije te djeluju kao plesači suvremenog plesa, koreografi, plesni pedagozi, predavači scenskog pokreta na umjetničkim akademijama (Glazbenoj i Dramskoj), rehabilitatori pokretom unutar verbotonalne metode pri Poliklinici SUVAG. Publicisti su, redatelji, glumci i dramaturzi.
Tijekom svog dugogodišnjeg djelovanja škola je dobila brojna priznanja za mnoge javne nastupe i natjecanja u zemlji i inozemstvu. Kao članica HDGPP-a Škola je potaknula natjecanje iz područja plesne umjetnosti, pa učenici od 1994. redovito sudjeluju na državnom natjecanju učenika i studenata glazbe i plesa gdje redovito osvajaju prve nagrade. Istovremeno Škola je članica daCi-a, međunarodne organizacije Dance and the Child International pri UNESCO-u i jedan od osnivača Udruge Ples i dijete-daCi Hrvatska. Osobito je zapaženo sudjelovanje učenika i nastavnika škole na 10. konferenciji daCi-a 2006. u Den Haagu.


Ana Maletić i Zagrebačka škola suvremenog plesa
Kako živimo u zemlji koja periodično kreće iz početka, pri čemu drastično mijenja kriterije podobnosti, bavljenje poviješću je jedan od osobnih oblika borbe za identitet, tj. borbe za sadašnji status i - budućnost. Činjenica da naša povijest nije počela 1945. kako se dugo vremena činilo, (ali ni 1940. niti 1990...) otvorila je novu perspektivu sadašnjosti. Naime, smjene vlasti povezane s “brisanjem” imena, a uglavnom i fizičkim nestajanjem iz javnog i kulturnog života iznimnih umjetnika rezultirale su prvo tišinom, a onda i zaboravom. I u konačnici - iskrivljenom poviješću. Pa je tako mnoge iznenadilo kada sam počela pisati o zlatnim 1930-ima u Zagrebu kad smo znali ne samo što je plesni modernizam nego i imali više škola suvremenog plesa s europskim certifikatima; godine 1924. ugostili smo trupu Rudolfa Labana, (u kojoj je, usput, već plesala Zagrepčanka Vera Milčinović) nakon čega je u novinama nastala burna prepiska “labanovaca“ i “antilabanovaca“… Ubrzo nakon toga, svoju prvu Školu plesne umjetnosti otvara i Ana Maletić koja već tada 1932. nije prva, ali je u nizu naših plesačica, koreografkinja i pedagoginja, uz sreću i upornost, znanje i temeljitost, jedina uspjela “preživjeti” društveno povijesne promjene i tako nastaviti tradiciju zagrebačkog suvremenog plesa. Učenice njezine druge, Škole za ritmiku i ples osnovane 1954., (a to nas je velika većina koja danas na razne načine živi i djeluje primjenjujući znanja iz umjetnosti i umijeća pokreta) nisu bile osviještene ni po pitanju hrvatske plesne tradicije niti njezina europskog konteksta. A i o Ani smo zapravo jako malo znali, jer je prerano, i zapravo vrlo grubo, službeno udaljena iz Škole. Ali s ove vremenske (povijesne!) distance, i nakon više godina rada na arhivi, koliko sam bila zadivljena rezultatima njezine životne “opsesije”: plesa koji je bio osobni izbor, ljubav i usud, toliko mi je postalo jasno koliko su duboki naši korijeni, koliko smo usmjereni i određeni znanjem, stilom i umjetničkim i životnim stavom Ane Maletić.
U ljeto 2008, u izdanju Hrvatskog instituta za pokret i ples, izašla mi je knjiga Razvoj suvremenog plesa: Ana Maletić, životopis. Uz pisane materijale dodan je i DVD na kojem su inserti iz sačuvanih Aninih koreografija, snimljenih za TV, na temelju kojih je moguće dobiti zoran uvid u tematiku i estetiku njezinih djela, odnosno uvid u jedan povijesni trenutak razvoja hrvatskog plesa. I ako mi dozvolite - podsjetit ću Vas na njega.
Maja Đurinović

« povratak
U suradnji s
Aerowaves
Uz potporu
Ministarstvo kulture RH Istarska županija Co-funded by the EU Desk KE ACE PICE Općina Svetvincenat GEO-ING ZKM Fabrika Foscari b&b
Medijski pokrovitelji
HINA HRT Glas Istre Večernji.hr IstraIN Radio Maestral Radio Istra rovinj.fm
Donatori
bio&bio