logo
13. festival plesa i neverbalnog kazališta Svetvinčenat
Sponzori i medijski pokrovitelji
Newsletter
Prijavi se
Organizator:
Zagrebački plesni ansambl
Hebrangova 36
10000 Zagreb, Hrvatska
Facebook Vimeo YouTube
 
Poslijepodne jednog fauna
28.07.2009.

Poslijepodne jednog fauna

Umjetnička akademija u Osijeku - Kazališni odjel, pod mentorstvom Barbare Matijević
Ispit iz kolegija Plesni modernizam, prof. Barbara Matijević (de facto)
Izvode: Andrea Giordani i Goran Guksić
Koreografija: Vaclav Nižinski
Glazba: Claude Debussy

Faunovo poslijepodne (1912.), ključno djelo plesnog modernizma, Nižinski je zapisao plesnom notacijom koju je tek 1988. uspjela dešifrirati Anne Hutchinson.

2000. Quator Albrecht Knust, kolektiv plesača i povjesničara plesa, poslužio se novom transkripcijom na labanotaciju kao polazišnom točkom za propitivanje plesne memorije i aktualnosti nasljeđa plesnog modernizma. U želji za osvješćivanjem utjecaja tog nasljeđa na suvremeni ples i misao, s nekolicinom koreografa i plesača re-kreirali su koreografiju Nižinskog, alternirajući nekoliko verzija - integralnu verziju fauna sa sedam nimfi, duet fauna i velike nimfe, faunovu partituru kao solo.

Boris Charmatz, jedan od sudionika projekta, prenio je faunovu partituru Barbari Matijević koja ju je u sklopu kolegija Modernizam u plesu na Umjetničkoj akademiji u Osijeku prenijela studentima druge godine glume i lutkarstva, propitujući metode dinamičnog, emancipatornog odnosa s povješću plesa te probleme produkcije, transmisije i interpretacije.

Na vlastitu inicijativu, studenti Goran Guksić i Andrea Giordani rekonstruirali su putem videa i partituru velike nimfe, te će na festivalu koreografiju Nižinskog predstaviti u obliku dueta.

« povratak
U suradnji s
Aerowaves
Uz potporu
Ministarstvo kulture RH Istarska županija Co-funded by the EU ACE PICE Kultura nova Općina Svetvincenat TZ Istra Foscari b&b ZKM GEO-ING Fabrika
Medijski pokrovitelji
HINA HRT Večernji.hr Journal Radio Istra rovinj.fm 100% Istra IstraIN Glas Istre
Donatori
bio&bio