logo
13. festival plesa i neverbalnog kazališta Svetvinčenat
Sponzori i medijski pokrovitelji
Newsletter
Prijavi se
Organizator:
Zagrebački plesni ansambl
Hebrangova 36
10000 Zagreb, Hrvatska
Facebook Vimeo YouTube
 
Tri predstave mreže Aerowaves
16.07.2021.

Tri predstave mreže Aerowaves

Predstave 'Lo Invisible', 'Plesne upute' te 'Gran Bolero' predstavljaju se u sklopu spomenute platforme

Festival i ove godine nastavlja dugogodišnju suradnju s međunarodnom plesnom platformom Aerowaves koja za cilj ima povezivati, predstavljati i upoznavati uzbudljive nadolazeće plesne umjetnike, međunarodne projekte i publiku diljem svijeta. Ovogodišnji festivalski program uključuje tri plesne predstave koje su dio platforme Aerowaves.

Plesni kolektiv No bautizados stiže iz Španjolske, a vode ga plesačica i koreografkinja Katia Humenyuk i glumac i pantomimičar Rolando Salamé. Njihov rad u osnovi je kazališno uprizoren suvremeni ples, koji prenosi osjećaje, dojmove, iskustva i u konačnici priču. Predstava Lo Invisible istražuje osjećaje kojima su obilježeni neki od presudnih trenutaka u ljudskom životu. Kako bi pokazali dvojnost postojanja, izvođači se poigravaju svojim tjelesnim razlikama i životnim iskustvima, okružuju se proturječnostima, uspjesima, željama i strahovima. Spomenuta će predstava biti izvedena u petak, 23. srpnja u kaštelu Grimani.
Njemački koreograf Moritz Ostruschnjak u Svetvinčentu će predstaviti rad Plesne upute (neće zauvijek biti ovako) (Tanzanweisungen (it won't be like this forever)); riječ je o plesnom solu u izvedbi plesača Daniela Conanta koji obiluje refleksivnim i ironičnim referencama koje prkose konkretnoj definiciji. Ostruschnjak je vjeran eklektičnom stilu svojih najnovijih produkcija i svom plesaču dopušta glatki prijelaz iz bavarskog Schuhplattlera u baletni grand jeté, iz boksačkog skakutanja u break dance pokrete, i iz naklona u preskakivanje užeta. Protagonist se lako probija kroz ovaj krajnje raznolik kanon pokreta i jedan za drugim brzo zauzima položaje otpora, borbe i pobjede, poze iz stilizirane muževnosti, mladenačke kulture, klasičnog baleta, društvenih plesova i sportova – apsurdan niz različitih, međusobno proturječnih elemenata.

Konačno, posljednja predstava platforme Aerowaves već je najavljena nagrađivana plesna uspješnica Gran Bolero Jesúsa Rubia Gamoa koja će u nedjelju, 25. srpnja u kaštelu Grimani zatvoriti 22. izdanje Festivala plesa i neverbalnog kazališta Svetvinčenat. Riječ je o zahtjevnoj i impozantnoj plesnoj koprodukciji dvaju najvećih španjolskih plesnih kuća - Madrilenian Teatros del Canal i Mercat de les Flors – koja nam predstavlja potpuno novu perspektivu na slavnu kompoziciju Mauricea Ravela. Nakon dueta Bolero prikazanog na festivalu 2018., Gamo se vraća sa nastavkom svog istraživačkog rada na Ravelovoj kompoziciji, velikom ansamblovskom predstavom u izvedbi šestero plesača iz Madrida i šestero iz Barcelone. Gran Bolero je djelo o trudu i radosti odolijevanja; tvrdoglava koreografija o tankoj granici između užitka i umora, ples koji slavi vrijeme i prostor koji dijelimo. Predstava je nagrađena 2020. priznanjem MAX (španjolska nacionalna nagrada za izvedbene umjetnosti) za najbolju plesnu produkciju.
« povratak
U suradnji s
Aerowaves
Uz potporu
Ministarstvo kulture RH Istarska županija Co-funded by the EU ACE PICE Kultura nova Općina Svetvincenat TZ Istra Foscari b&b ZKM GEO-ING Fabrika
Medijski pokrovitelji
HINA HRT Večernji.hr Journal Radio Istra rovinj.fm 100% Istra IstraIN Glas Istre
Donatori
bio&bio