logo
13. festival plesa i neverbalnog kazališta Svetvinčenat
Sponzori i medijski pokrovitelji
Newsletter
Prijavi se
Organizator:
Zagrebački plesni ansambl
Hebrangova 36
10000 Zagreb, Hrvatska
Facebook Vimeo YouTube
 
Tri plesne izvedbe iz programa TWENTY 17 Aerowavesa na ovogodišnjem izdanju
03.07.2017.

Tri plesne izvedbe iz programa TWENTY 17 Aerowavesa na ovogodišnjem izdanju

Ovogodišnji program uključuje deset plesnih izvedbi, od čega čak četiri pristižu iz europske plesne platforme Aerowaves. Riječ je o mreži plesnih stručnjaka iz više od trideset europskih zemalja koji već više od 20 godina intenzivno rade selekciju i promociju najkvalitetnijih mladih koreografa iz Europe. Na posljednji natječaj pristiglo je gotovo 600 prijavljenih radova i projekata što svjedoči o važnosti koju je Aerowaves stekao, kao svojevrsni inkubator mladih plesnih autora i važne platforme za njihov daljnji razvoj i djelovanje.

Od spomenutih prijava, u program TWENTY 17 svake godine odabire se 20 najperspektivnijih nadolazećih koreografa i plesnih skupina u Europi; Festival plesa i neverbalnog kazališta Svetvinčenat ove godine ugostit će čak tri projekta iz spomenutog programa, a prema odabiru glumca i redatelja Edvina Liverića, predstavnika Hrvatske za Aerowaves.

Prilikom izbora predstava vodim se time da Aerowaves selekcija bude prikazana na tri glavne festivalske lokacije te da se tako pokaže široki spektar promišljanja suvremenog plesnog izričaja. Svakako se vodim i istim kriterijima kao i prilikom izbora najboljih u program Twenty 17: da je rad promišljen dobrom idejom koja je ujedno dobra motivacija za originalnost u koreografiranju, da rad ima jasnu i čvrstu strukturu, da je koreografija otplesana sa žarom i uvjerenjem, da će djelo izgledati dobro i u novim, specifičnim uvjetima izvedbe, da se radi o autorima koji još nisu poznati našoj publici te da se radi o autorima i djelu za koje sam uvjeren da je pred njima svjetla budućnost na europskoj plesnoj sceni, pojašnjava Edvin Liverić Aerowaves selekciju.

Predstave u sklopu programa TWENTY 17 su: Your Mother at My Door mađarskih plesnih umjetnika Emese Cuhorka i Lászla Fülöpa u izvedbi plesne kompanije Timothy and the Things, Alien Express slovenskih umjetnika Žigana Krajnčana i Gašpera Kunšeka te Adorabilis portugalsko-brazilskog dua Jonasa Lopesa i Landera Patricka.

Posljednji projekt u sklopu mreže Aerowaves je Hidden in Plain Sight u izvedbi austrijske plesne kompanije Hungry Sharks autora Valentina Alferyja – ta će plesna izvedba ujedno i otvoriti ovogodišnji Festival 20. srpnja u Svetvinčenatu.

« povratak
U suradnji s
Aerowaves
Uz potporu
Ministarstvo kulture RH Istarska županija Co-funded by the EU Desk KE ACE PICE Općina Svetvincenat GEO-ING ZKM Fabrika Foscari b&b
Medijski pokrovitelji
HINA HRT Glas Istre Večernji.hr IstraIN Radio Maestral Radio Istra rovinj.fm
Donatori
bio&bio