logo
13. festival plesa i neverbalnog kazališta Svetvinčenat
Sponzori i medijski pokrovitelji
Newsletter
Prijavi se
Organizator:
Zagrebački plesni ansambl
Hebrangova 36
10000 Zagreb, Hrvatska
Facebook Vimeo YouTube
 
Rezidencije u Mediteranskom plesnom centru u Svetvinčentu
09.06.2013.

Rezidencije u Mediteranskom plesnom centru u Svetvinčentu

Mediteranski plesni centar u Svetvinčentu od ove godine djeluje uz Festival plesa i neverbalnog kazališta i mjesto je kreacije, umjetničkog istraživanja i plesne edukacije.


Rezidencija „How To Fall (instinct before identity)“ 9. lipnja – 19. lipnja 2013.
Prezentacija: 16. lipnja 2013., 20h
Sudionici: Cohdi Harrell (Novi Meksiko)

„How To Fall (instinct before identity)“ / „Kako padati (instinkt ispred identiteta)“ akrobatski je istraživački laboratorij koji su američki umjetnik Cohdi Harrell i njegov europski kolega Oriol Domnench inicirali u siječnju 2013. Koristeći trapez, ples, pod i jedan drugoga, istražuju temeljne fizičke i mentalne strukture stabilnosti i puštanja u odgovoru na iznenadnu promjenu. Umjetnici su već razvijali projekt na prvim rezidencijama u Barceloni i Novom Meksiku, pa se Mediteranski plesni centar u Svetvinčentu upisuje u rodnu kartu predstave „How To Fall“ kao treći svjetski domaćin.

Cohdi Harrell je američki samouki trapezist i netrenirani plesač. Njegov specifičan pristup akrobatici osigurao mu je brojne suradnje, od sjaja Hollywooda i Pariza do prašnjavih sela Indije. S temeljima koji su više u suptilnom negoli u spektakularnom, Cohdijev je rad hvaljen kao „vitalan za evoluciju suvremenog cirkusa u Americi“. Osim u solističkom radu, posljednjih sedam godina proveo je i kao umjetnički ravnatelj dueta Ricochet, čije su intimne kazališne produkcije osvajale ovacije diljem SAD-a. Domaća publika najviše ga poznaje kao jednog od izvornih autora hvaljenog zagrebačkog kabaretskog projekta Red Room.


Rezidencija „I Saw Eros : Sore Was I“ 20. lipnja - 28. lipnja
Prezentacija: 27. lipnja 2013., 20h
Sudionici: Daniel Gulko (SAD/Francuska) s izvođačima

Ovaj multidisciplinarni projekt istraživanje je pitanja intimnosti, identiteta i izlaganja. Treniranje tijela bazirano na tehnikama fizičkog kazališta, kontakt improvizaciji i elementima energetskog istraživanja, uz generiranje materijala kroz zapisivanje snova, automatsko pisanje, proricanje, promatranje i improvizaciju, rezultirat će organiziranjem u nešto posve osobno. Nakon prvog zagrebačkog laboratorija, svetvinčentska rezidencija druga je stanica razvoja ovog kreativnog projekta koji će nakon daljnjih rezidencija u Marseilleu i Zagrebu zaživjeti na hrvatskim, ali i inozemnim pozornicama.

Daniel Gulko ravnatelj je radikalne francuske cirkuske skupine Cahin-Caha. Rođen u Americi, ovaj poliglotskipolidisciplinarni lutalica u svom je stvaralačkom pokolju u 30 godina prošao četiri kontinenta. Gulko je 80-te godine proveo u Quebecu, navigirajući između eksperimentalne i ulične izvedbe, političke umjetnosti i modernih rituala. Pridruženi je umjetnik francuskog CNAC-a, gdje je začeo projekt Nomadski kreacijski lab, za međunarodna istraživanja u cirkusu. Kao klaun i plesač surađivao je s umjetnicima kao što su Mimes Omnibus, Cirque du Soleil, Ctibor Turba, Keith Hennessy i Jiyu Geki Jyo. Danas živi u Francuskoj, gdje je osnivač i redatelj cirkuskog kolektiva Pocheros.


Programi su ostvareni u suradnji s Cirkuskim informacijskim centrom i Malom performerskom scenom, uz potporu Ministarstva kulture RH i Istarske županije.


« povratak
U suradnji s
Aerowaves
Uz potporu
Ministarstvo kulture RH Istarska županija Co-funded by the EU Desk KE ACE PICE Općina Svetvincenat GEO-ING ZKM Fabrika Foscari b&b
Medijski pokrovitelji
HINA HRT Glas Istre Večernji.hr IstraIN Radio Maestral Radio Istra rovinj.fm
Donatori
bio&bio