logo
13. festival plesa i neverbalnog kazališta Svetvinčenat
Sponzori i medijski pokrovitelji
Newsletter
Prijavi se
Organizator:
Zagrebački plesni ansambl
Hebrangova 36
10000 Zagreb, Hrvatska
Facebook Vimeo YouTube
 
Domaća imena na 23. festivalskoj ediciji
07.07.2022.

Domaća imena na 23. festivalskoj ediciji

Suživot istarskog gradića i plesnih umjetnika izvlači iz svih ono najbolje – Savičenta daje prisnost i fini osjećaj dobrodošlice dok plesni umjetnici donose dašak svjetskih pozornica. Osim što postaje središte suvremenog plesa raznih profesionalaca, festival približava plesne predstave novim generacijama publike, a dugogodišnje održavanje velik je uspjeh za lokalnu zajednicu čiji su stanovnici već profilirani pratitelji festivala. I ove godine festival veliku pažnju pridaje upravo domaćim autorima.

Renomiranu španjolsku koreografkinju, plesačicu i pedagoginju Lauru Aris Álvarez festivalska publika i plesna scena već poznaje kroz autorske solo i duo radove s kojima je gostovala u ranijim edicijama festivala te radionice koje je održala. Ovog puta s novom postavom plesača članova Zagrebačkog plesnog ansambla boravi na rezidenciji Mediteranskog plesnog centra s projektom „Geometrija daha” koji će se kao rad u nastajanju prikazati na otvorenju festivala, dok će se premijera predstave održati u rujnu u Zagrebu.

Program prvog dana zaključuje „Klown“, multimedijska plesna predstava autorice i koreografkinje Matee Bilosnić. Na temelju arhetipova luda i klauna, Bilosnić stvara neoklauna, autentičnu scensku personu kroz koju spaja elemente suvremenog plesa, klaunerije, kabarea i pop koncerta. Kroz zaigrano ali precizno izvođenje teksta, glazbe i pokreta, Klown propituje granice stvarnosti i virtualnosti. „Klown“ se na zabavan način bavi utjecajem društvenih mreža na mentalno zdravlje pojedinca, pitanjem umjetne inteligencije, kao i utjecajem digitalne revolucije. U ovoj emocionalno nabijenoj izvedbi klaun traži smisao vlastitog postojanja pozivajući publiku da si sama postavi ista pitanja.

Drugi dan festivala donosi autorski projekt umjetnice Ksenije Zec „Zagrljaji“, nastalog u koprodukciji umjetničke organizacije 21:21 i Hrvatskoga narodnog kazališta u Zagrebu. Riječ je o koreografskom istraživanju u čijem fokusu je jedna od temeljnih ljudskih potreba: ona za tjelesnom komunikacijom, empatijom i nježnošću iskazivana kroz fizički čin grljenja. Koreografkinja kroz temu zagrljaja kreira svojevrsne portrete ljudi koje karakteriziraju različiti tipovi intimnosti, razotkrivajući lepezu naših potreba za bliskošću, koja nam je gotovo neobjašnjivo oduzeta. Naime, ideja projekta nastala je uoči eskalacije koronavirusa referirajući se na stvarno iskustvo autorice i skupine njezinih prijatelja i suradnika vezano za bolest i smrt njenog životnog partnera. Nemogućnost grljenja oboljele osobe spojene brojnim cijevima i žicama na aparate koji postaju uključivi dio integriteta oboljelog, te traženje dijelova tijela koji su dostupni fizičkom kontaktu predstavljaju intimno individualno iskustvo, a uvođenjem mjera izolacije individualno iskustvo prerasta u kolektivno promišljanje.

Podsjećamo, na festivalu će uz domaće autore biti predstavljeni umjetnici iz nekoliko europskih zemalja: londonska plesna kompanija FUBUNATION, slovački koreograf s belgijskom adresom Anton Lachky, slovački koreograf sa slovenskom adresom Milan Tomášik, njemački koreograf Philippe Kratz, te francuska autorica Helene Tadei-Lawson.

« povratak
U suradnji s
Aerowaves
Uz potporu
Ministarstvo kulture RH Istarska županija Co-funded by the EU Desk KE ACE PICE Općina Svetvincenat GEO-ING ZKM Fabrika Foscari b&b
Medijski pokrovitelji
HINA HRT Glas Istre Večernji.hr IstraIN Radio Maestral Radio Istra rovinj.fm
Donatori
bio&bio