logo
13. festival plesa i neverbalnog kazališta Svetvinčenat
Sponzori i medijski pokrovitelji
Newsletter
Prijavi se
Organizator:
Zagrebački plesni ansambl
Hebrangova 36
10000 Zagreb, Hrvatska
Facebook Vimeo YouTube
 
4. MEĐUNARODNI PLESNI KAMP - istraživanje, propitivanje i vraćanje korijenima plesa u Mediteranskom plesnom centru u Svetvinčentu
01.08.2018.

4. MEĐUNARODNI PLESNI KAMP - istraživanje, propitivanje i vraćanje korijenima plesa u Mediteranskom plesnom centru u Svetvinčentu

Mediteranski plesni centar u Svetvinčentu ugostiti će sudionike projekta 4. Međunarodni ljetni plesni kamp. Ovaj projekt intenzivne edukacije za plesače okuplja više od 50 osoba iz Hrvatske i inozemstva koje će od 2. do 12. kolovozaistraživati i plesati u Svetvinčentu.

Projekt 4. Međunarodni ljetni plesni kamp održava se u okviru suradnje Kina-CEEC, poznatijom po nazivu Kina 16+1. Ova platforma suradnje osnovana je 2012. godine od strane Republike Kine i 16 zemalja istočne i srednje Europe, uključujući i Republiku Hrvatsku. Zahvaljujući zajedničkim naporima svih zemalja sudionica ova inicijativa stvorila je i postigla zavidne mehanizme suradnje i rezultate na mnogim područjima, a 4. Međunarodni plesni kamp vezan je uz ona koja se odnose na kulturu, edukaciju te uže na plesnu umjetnost.

Međunarodni ljetni plesni kamp pokrenuo je u Kini 2015. godine Shi Bo, istaknuti plesni umjetnik i predavač na Pekinškoj plesnoj akademiji. Nakon uspješnih edicija koje su se održavale u različitim dijelovima Kine, ove godine po prvi puta kamp seli na europsko tlo, u Hrvatsku i Mađarsku. Odabir hrvatskog mjesta nametnuo se kao logičan obzirom na dugogodišnju „plesnu povijest“ Svetvinčenta, pitoresknog istarskog gradića u kojem je osnovan i Mediteranski plesni centar (MPC). Održavanje ovog kampa uklapa se i u viziju samog centra kao jedinstvenog regionalnog istraživačkog plesnog centra s međunarodnim značajem.

Kamp podrazumijeva dolazak umjetnika i pedagoga koji će kroz intenzivni dnevni program razmijenjivati iskustva i znanja iz područja europskih i kineskih tradicionalnih, folklornih i suvremenih formi. Partnerske zemlje u ovoj ediciji kampa su Hrvatska, Kina i Mađarska, a uz sudionike (plesače, pedagoge i producente) iz tih zemalja sudjelovati će pedagoginje te studenti iz Litve, Poljske, Rumunjske i Makedonije. Uz spomenutnog osnivača kampa Shi Boa, iz Kine dolaze i Ding Lin, plesačica i profesorica klasičnog plesa te Tan Hao, nagrađivani plesač i pedagog. Stiže Olga Žitluhina, koreografkinja, plesačica i pedagoginja, te jedna od najutjecajnijih osoba suvremene plesne scene u Latviji, a iz Poljske dolazi Sylwia Hefczyńska-Lewandowska, plesačica i plesna pedagoginja s doktoratom kazališne umjetnosti. Iz Hrvatske, plesne će radionice voditi Martina Terzić, Martina Tomić(suvremeni ples), te Koviljka Marečić, Dario Marušić, Zoran Karlić i Branimir Šajina (istarski narodni plesovi, istarski restaurirani plesovi).

Jedan od najvažnijih ciljeva kampa za plesače jest vratiti se korijenima plesa, istražiti ih i preispitati ples i njegov značaj u današnjem vremenu. Sudionici će tijekom kampa moći osim prezentacije vlastitih metoda, usvojiti nove i time obogatiti vlastiti plesni vokabular, ostvariti kontakte u inozemstvu za buduće dugoročne suradnje te sudjelovati u nadolazećim, rastućim plesnim kampovima u sljedećim edicijama. Osim toga, tijekom 10 dana organiziran je bogat kulturni program za sve sudionike kojim će im omogućiti upoznavanje hrvatske kulture kroz posjet lokalnim znamenitostima, prirodnim ljepotama i kulturnim organizacijama u Puli, Rovinju, Fažani, Dvigradu, Humu, Roču, te na Brijunima.

Nakon boravka u Istri, drugi dio kampa nastavlja se u mađarskom mjestu Százhalombatta gdje će sudionici prezentirati rezultate suradnje javnom izvedbom te prezentacijom stečenih plesnih vještina u sklopu festivala Summerfest Százhalombatta (summerfestbatta.hu).

« povratak
U suradnji s
Aerowaves
Uz potporu
Ministarstvo kulture RH Istarska županija Co-funded by the EU Desk KE ACE PICE Općina Svetvincenat GEO-ING ZKM Fabrika Foscari b&b
Medijski pokrovitelji
HINA HRT Glas Istre Večernji.hr IstraIN Radio Maestral Radio Istra rovinj.fm
Donatori
bio&bio