logo
13. festival plesa i neverbalnog kazališta Svetvinčenat
Sponzori i medijski pokrovitelji
Newsletter
Prijavi se
Organizator:
Zagrebački plesni ansambl
Hebrangova 36
10000 Zagreb, Hrvatska
Facebook Vimeo YouTube
 
ESBAT
26.07.2020.

ESBAT

Koreografija: Aleksandra Mišić
Dramaturška podrška: Filip Povrženić
Asistentica koreografije: Petra Valentić
Suradnik za glazbu i etnomuzikolog: Dario Marušić
Kostimografija: Kristina Nefat
Scenografija: Ivan Lušičić
Oblikovanje svjetla: Saša Fistrić
Plesačice: Margareta Firinger, Gendis Putri Kartini, Jovana Zelenović
Produkcija: Zagrebački plesni ansambl u sklopu projekta Nevidljiva Savičenta – prevođenje tradicije u suvremenu kulturu /

Kako koreografirati sjećanja? Ovaj rad nadahnut je poviješću Savičente; njenim pričama, običajima i legendama. Sastoji se od fragmenata ispripovijedanih iskustava i sjećanja mještana Savičente i okolice. Tema ispituje tijelo; tijelo u igri, nevidljivo tijelo, tijelo iz prošlosti, tijelo magije, tijelo zajednice. Kako je prošlost prisutna u sadašnjosti? Igre, običaji, navike i vjerovanja svjedoče o kulturnom kodiranju zajednice te supostoje kao dio današnjeg identiteta. Oživljavanje lokacije kao mjesta kolektivne memorije sjedinjuje ono što je bilo s onim što jest, artikulirajući ono nesvjesno, transformativno i neizrecivo.

Aleksandra Mišić (Pula, 1978.) svoje je prve plesne korake započela u pulskom studiju „Zaro“ pohađajući klasični balet, a daljnju je edukaciju nastavila u Hrvatskoj i inozemstvu učeći od renomiranih pedagoga i plesača (Laban Centar London, Impulstanz..). Umjetnička je ravnateljica i suosnivačica MASA DANCE COMPANY, plesna pedagoginja i voditeljica plesnih edukativnih programa u D/E/P -u, koji je dio djelatnosti Masa Dance Company. Kao plesačica dobitnica je Nagrade hrvatskog glumišta 2014. za najbolje plesno ostvarenje u predstavi Hermafroditi duše autora Žaka Valente, a kao koreografkinja brojnih prestižnih domaćih i inozemnih nagrada i priznanja. Zajedno s Ognjenom Vučinićem dobitnica je Nagrade kritike na Festivalu koreografskih minijatura 2011. godine te Grand prix nagrade na 6. Međunarodnom festivalu suvremenog plesa u Alžiru za predstavu TI u produkciji Masa Dance Company. Na ADU završava studij za nastavnika suvremenog plesa, a nastavlja na MA Dramaturgije. Predaje scensku praksu u srednjoj školi za suvremeni ples pri Umjetničkoj školi Franje Lučića u Velikoj Gorici, a usto je i stalna suradnica na BA i MA plesnim studijima suvremenog plesa Instituta za umetničku igru u Beogradu. Živi i radi u Zagrebu.

Produkcija predstave financirana je kroz projekt Nevidljiva Savičenta — prevođenje tradicije u suvremenu kulturu. Ukupna vrijednost projekta iznosi 2.270.344,06 kn. Odobreni projekt sufinanciran je sredstvima iz Europskog socijalnog fonda u iznosu 1.929.792,45 kuna te sredstvima Državnog proračuna RH u iznosu od 340.551,61 kn. Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda. Sadržaj predstave isključiva je odgovornost Općine Svetvinčenat.

« povratak
U suradnji s
Aerowaves
Uz potporu
Istarska županija Ministarstvo kulture RH Istarska županija Općina Svetvinčenat
Kultura nova TZ Istarske županije
Medijski pokrovitelji
Jutarnji list Hina Glas Istre Radio Istra
Donatori
Radenska