logo
13. festival plesa i neverbalnog kazališta Svetvinčenat
Sponzori i medijski pokrovitelji
Newsletter
Prijavi se
Organizator:
Zagrebački plesni ansambl
Hebrangova 36
10000 Zagreb, Hrvatska
Facebook Vimeo YouTube
 
DIVNA, DIVNA, DIVNA KATASTROFA
20.07.2013.

DIVNA, DIVNA, DIVNA KATASTROFA

Autorice i izvođačice/Authors and performers: Selma Banich, Deana Gobac, Nataša Govedić, Roberta Milevoj, Iva Nerina Sibila
Autor vizuala/Visual design: Matija Debeljuh
Suradnik za glazbu/Music aide: Nenad Hrgetić
Trajanje/duration: 90`

Što je "samo moja" priča? Što želim podijeliti s tobom? U koju smo priču uvučeni? Ima li svaka priča svoju protupriču? Što se uopće ne da ispričati? Kako se pletu priče? Tko drži u rukama fine niti pripovijedanja? Tko ih raspušta? Na kojoj niti priče visimo poput paučica, godinama i godinama? Je istina da je svijet stvoren samo zato što bogovi vole priče? Koje nas priče toliko živciraju da ih želimo ispričati na posve nov način, ispočetka, po drugačijim parametrima i s drukčijim ishodima? Ima li svaka priča svoju katastrofu?

Prijenos iskre. Pripovijedanje. Smijeh. Plač. Buster Keaton koji se spretno ljulja na naletu uragana, a zatim se skrši jer mu kućni prag vodi u provaliju. Katastrofa je neizbježni manjak kontrole i moment samosuočenja, dakle politički dvostruko opasna egzibicija. Tko je u stanju voljeti katastrofu? Mi, pripovjedačice.

Divna, divna, divna katastrofa predstava je eksperimentalnog tjelesnog kazališta nastala na temi politike priče. Priče kao osobne ispovijedi, priče kao umjetničkog izraza, priče kao mita i na koncu kao političkog narativa. Tih nekoliko razina iste teme, pet vrlo različitih izvođačica razvija i komentira kroz pet različitih autorskih i umjetničkih pristupa. Od anegdotalnih preko duboko intimnih do političkih i protestnih. Krajnje je pitanje predstave što je vlastita priča i koliko je ona uvjetovana kontekstom (osobnim, društvenim, ekonomskim…) i koliki je prostor slobode na koji možemo računati. Kao interaktivna, su-autorska predstava s elementima improvizacije, dokumentarizma i društvenog aktivizma, osim fiksnih dijelova Divna, divna… ima i one „otvorene“, nepredvidive. U te dijelove uključuje publiku, a za izvedbu u Svetvinčentu, za sudionice su pozvane članice skupine Marte iz Pule, ujedno polaznice radionice Mediteranskog plesnog centra, održane od strane autorica u srpnju, neposredno pred 14. ediciju Festivala.

« povratak
U suradnji s
Aerowaves
Uz potporu
Istarska županija Ministarstvo kulture RH Istarska županija Općina Svetvinčenat Ambasada Španjolske
TelepART The Arts Council of Uusimaa Wallonie-Bruxelles International Kultura nova Hrvatska turistička zajednica
TZ Istarske županije Geoing Perinić Sistemi
Medijski pokrovitelji
Jutarnji list Glas Istre Radio Istra Radio Kastav Labin
Donatori
Radenska